Carrie Bradshaw

Štýl ikonickej Carrie Bradshaw obdivujeme dodnes: 7 vecí, ktoré nás naučila o móde

Vyvrátila mnoho módnych mýtov.

Ako ten čas letí! Americká herečka Sarah Jessica Parker pred pár dňami oslávila svoje narodeniny a na torte sfúkla už 51 sviečok. Napriek tomu sa zdá, akoby to bolo len včera, keď v roku 1998 dostala hlavnú úlohu v seriáli Sex v meste, v ktorom dlhé roky stvárňovala neurotickú, no štýlovú novinárku Carrie Bradshaw. Hoci v divákoch spôsobovala protichodné reakcie pre nešťastné riešenia milostných avantúr a nie práve dokonalý výzor (pozn. red. -herečka bojovala s posmeškami na adresu vychudnutej postavy, veľkého nosa a nesúmernej tváre), jedno jej uprieť nemôžeme. Vycibrený vkus pre módu a odvaha pri vyberaní jednotlivých kúskov inšpirovali milióny žien po celom svete. Pri príležitosti narodenín jej predstaviteľky SJP, ako ju v Amerike v skratke nazývajú, sme vybrali 7 vecí, ktoré nás Carrie naučila o móde.

Odhoďte strach a kombinujte nekombinovateľné – Toto je pravdepodobne základná mantra, ktorou sa Carrie riadila pri výbere svojich outfitov. Legendárna je jej kombinácia veľkolepej tylovej sukne s bavlneným rebrovaným tielkom, ktorá by dovtedy nikomu ani len na um nezišla. Skrátka, nebála sa experimentovať, kombinovať rozličné materiály, textúry, farby a štýly.

Miešať vzory je povolené – Aj tento bod bol v jej prípade alfou a omegou. Carrie nás naučila, že súčasťou outfitu môže byť aj niekoľko rôznych vzorov, ak ich spájajú rovnaké alebo podobné farebné akcenty.

Kožuch je vždy dobrý nápad – Nákupy, rande s pánom Božským či popoludnie s kamarátkami na zápase. Huňatý kabátik (ideálne z umelej kožušiny) nás zahreje kedykoľvek a je úplne v poriadku, ak ho zaradíte do svojej každodennej garderóby. Nečakajte na špeciálnu príležitosť, oblečte si ho hneď.

Nosiť prvky z pánskeho šatníka je sexi – Dopĺňame, že to platí len za predpokladu, že móde ako vystrihnutej z pánskeho šatníka dodáte ženský šmrnc. Carrie to vždy docielila štýlovými topánkami na vysokom podpätku, sexi objemným účesom a ženským líčením.

Perál nie je nikdy dosť – Už Coco Chanel milovala perly a razila teóriu, že čím je ich viac, tým lepšie. Toto heslo aplikovala vo svojom šatníku aj Carrie, ktorá sa nie raz ozdobila množstvom perlových náhrdelníkov v rôznych veľkostiach, farbách a dĺžkach. Vedela, že aj jednoduché tričko s nimi pôsobí ako dizajnérsky kúsok.

Inšpiráciu naberajte z iných kultúr – Ak vám už dochádza inšpirácia a neviete, čím by ste svoj outfit ozvláštnili, nové nápady čerpajte z iných kultúr či rôznych tradičných odevov. Buďte originálna a doplňte džínsy blúzkou a vestičkou na štýl nemeckého dirndlu. K šatám zas môžete pridať orientálny turban, ručne vyšívanú kabelku či šperky imitujúce bižutériu afrických kmeňov.

Za intímne kúsky šatníka sa nehanbite – Hoci spoločenský bontón hovorí, že spodnú bielizeň či nočné košieľky by nemal vidieť nikto okrem nás a nášho partnera, niekedy na toto pravidlo zabudnite. Ak vlastníte sexi čipkovanú podprsenku či korzet, ukážte ich svetu v priesvitnej košeli alebo v mimoriadne voľnom tričku. To isté platí aj pre nočné košieľky, ktoré podľa trendov z módnych mól v nasledujúcej sezóne nahradia klasické šaty.

Zdroj foto: New Line Cinema, Darren Star, Profimedia